Shopware, e-commerce met Duitse gründlichkeit

Er zijn verschillende e-commerceplatformen beschikbaar, open source dan wel betaald. Met name de open source platformen zijn erg populair onder veel ontwikkelaars en webshopeigenaars. Magento en Prestashop zijn twee zeer bekende open source e-commerceplatformen. Met name Magento wordt in Nederland zeer veel ingezet.

De bestaande partijen krijgen echter concurrentie van een "nieuw" e-commerceplatform: Shopware. "Nieuw" staat tussen haakjes, omdat het feitelijk geen nieuw pakket is, maar in de Duitstalige landen reeds een van de grootste e-commerceplatforms is. 

Achtergrond Shopware

Shopware kent zijn roots in Duitsland. Alweer 14 jaar geleden werd de eerste versie gelanceerd. Inmiddels wordt het gebruikt voor meer dan 28.000 webshops. Naast de gratis open source versie kent het ook verschillende betaalde versies.

Klaar voor Nederland

Vanaf 2014 zet Shopware nadrukkelijk ook in op de Nederlandse markt. Om dit te bereiken is het platform eerst geschikt gemaakt voor Nederland:

 • het platform is vertaald naar het Nederlands
 • iDeal is geïntegreerd in het systeem (en Multisafepay is de eerste Nederlandse payment service provider met plug-in voor Shopware)
 • het is technisch, functioneel en juridisch afgestemd op Nederland
 • er zijn Nederlandse aanspreekpunten en partners gezocht

Webmedia works is sinds november erkend als Business Partner.

Voordelen Shopware

Zoals gezegd in de kop van dit artikel: we hebben te maken met Duitse gründlichtkeit. Het systeem is veilig en werkt zeer goed. Met name als je het vergelijkt met een relatief complex platform als Magento, dan is Shopware een verademing. Een aantal voordelen:

 • de backend, voor de webshopbeheerder, werkt zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk
 • in de backend kan je werken met "windows" zodat je meerdere onderdelen tegelijk open kan hebben
 • de meeste standaard webshopteksten zijn eenvoudig aan te passen, ook voor de klant zelf
 • "Winkelwerelden" zijn flexibele pagina's, welke ook zonder programmeerkennis kunnen worden ingedeeld en aangepast. Ideaal voor bijvoorbeeld categoriepagina's.
 • soepele leercurve voor klanten
 • leercurve voor ontwikkelaars minder stijl dan bijvoorbeeld Magento

Zijn er ook nadelen? Ongetwijfeld. Zo is het jammer dat het standaard sjabloon niet responsive is. Toch belangrijk anno 2014. In de meeste gevallen zal echter toch afgeweken worden van het gratis standaard sjabloon, dus dan is het opnemen van een responsive ontwerp gelijk een logische stap. Verder zien wij op dit moment als een van de nadelen het gegeven dat er minder plug-ins beschikbaar zijn dan bijvoorbeeld bij Magento. Daarnaast zijn er relatief weinig gratis plug-ins en ligt het prijsniveau van de plug-ins hoger dan bij Magento. Echter, ook zonder deze plug-ins kunnen hele mooie en goede webshops worden ontwikkeld.

Shopware

 

Geïnteresseerd in Shopware? Laat het ons weten en we nemen contact op om meer te vertellen.

 

Onze gegevens

Webmedia works
Bredaseweg 85
4872 LA Etten-Leur
+31 (0)6 - 51 43 98 32
info@webmediaworks.nl
KvK Breda 20146882

 

Wij werken o.a. voor bedrijven in:

Direct contact

 1. Uw naam(*)
  Vul alstublieft uw naam in.
 2. Uw e-mailadres(*)
  Geef a.u.b uw e-mailadres op zodat we u kunnen bereiken.
 3. Onderwerp(*)
  Geef a.u.b. het onderwerp aan.
 4. Bericht(*)
  Waarover wilt u contact hebben?